اختلافات گمرکی

چگونه در اختلافات گمرکی موفق عمل کنیم؟

اگر در روند واردات و صادرات کشور نقشی دارید، به طور حتم تا به حال درگیر اختلافات گمرکی بوده اید. گاهی بر سر تعرفه مساله ایجاد می شود و در بعضی مواقع تعیین ارزش کالا مورد مناقشه است. به همین ترتیب، اختلافات پیرامون شرایط ورود، تغییر ناگهانی مقررات و بسیاری دیگر از عوامل، این نیاز را ایجاد کرده اند که درباره اختلافات گمرکی بیشتر بدانیم تا در زمان مناسب، با صرف کمترین هزینه و وقت، مشکلات را از سر راه برداریم. ما در این نوشته، بعضی از رایج ترین اختلافات گمرکی را معرفی کرده و سعی می کنیم راهکاری مناسب برای حل هر کدام ارائه دهیم. با ما همراه باشید.

چگونه در اختلافات گمرکی موفق عمل کنیم

مقدمه؛ اختلافات گمرکی چه ماهیتی دارند؟

در زمان های قدیم، اختلافات افراد (حقیقی و حقوقی) با سازمان های دولتی به مراجع قضایی ارجاع داده می شدند. اما امروزه، به منظور تسریع و تسهیل حل اختلاف، در سازمان ها ساز و کاری شبیه به دادگاه ایجاد شده و از طریق حضور قاضی متخصص (یا هیات های تصمیم گیرنده) به اختلافات رسیدگی می شود.

اختلافات هرچه که باشند می توانند حل و فصل شوند. این گزاره یک شرط دارد و آن، سپردن کار به دست کاردان است. اجازه دهید اینگونه بگوییم، اگر کسی به متن قانونی مسلط باشد و در عین حال نبض ساختار اجرایی و بروکراتیک را در پی تجربه به دست آورده باشد، می تواند اختلافات گمرکی و جرایم حاصل از آن را تعدیل و یا آنرا فیصله دهد.

اختلافات گمرکی چند دسته اند؟

معمولا اختلافات گمرکی در بازه ای مشخص روی می دهند و می توان آن ها را به شکل زیر طبقه بندی کرد:

  • اگر بیشترین مشکل و اختلاف را در تعیین ارزش کالا و حقوق ورودی معرفی کنیم، سخن گزافی نگفته ایم. قوانین داخلی بین پنج تا حدود پنجاه و پنج درصد حقوق ورودی تعریف کرده و تعیین این نکته که کالای حاضر در گمرک مشمول کدام تعرفه می شود، معمولا اختلاف برانگیز است؛
  • معمولا قوانین دوام و قوام زیادی ندارند و در لحظه، بسته به شرایط تغییر می کنند. از این رو، افرادی در حل اختلافات گمرکی سربلند هستند که به روز عمل کرده و شرایط را به طور لحظه ای زیر ذره بین قرار داشته باشند؛

به طور سنتی عوامل اجرایی گمرک، فارغ از نوع کالا و شخص وارد کننده، می کوشند بیشترین نرخ حقوق ورودی را دریافت کنند. در طرف مقابل، هیچکس دوست ندارد این مبلغ را بپردازد. از طرف گمرک این کار با هدف کاهش، حرف و حدیث و حواشی در پی خواهد داشت. در نتیجه، اگر با یک کارگزار گمرکی و بازرگانی نام آشنا کار شود، می توان امیدوار بود که مشکل حاضر به شکل قابل توجهی تعدیل گردد.

اختلافات گمرکی در کجا و چگونه مورد رسیدگی قرار می گیرند؟

همان طور که در مقدمه اشاره کردیم، اختلافات گمرکی به یک کمیسیون ارجاع داده می شوند. در واقع مرجع رسیدگی به اختلافات گمرکی در تشخیص تعرفه، ارزش کالا، جریمه ها به غیر از موارد قاچاق گمرکی، قوه قهریه (فورس ماژور) و مقررات گمرکی، کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی است.
این کمیسیون مرکب از کارشناسان گمرک، وزارت اقتصاد و دارایی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، اتاق بازرگانی و اتاق تعاون نماینده دارد. اختلافات گمرکی در کمیسیون مطرح می شوند و رای اشتراکی صادر خواهد شد.

اگر بخواهیم کمی تخصصی تر مساله را بیان کنیم، باید بگوییم که اختلاف اولیه در کمیسیون بدوی یا شعبه شبه قضایی داوری می شود که رای این کمیسیون لازم الاجرا است مگر در مواردی که مبلغ مابه التفاوت بین نظر گمرک و مورد قبول مودی و یا ارزش گمرکی کالایی که اختلاف در خصوص شرایط ورود و صدور آن است، بیش از پنچاه میلیون ریال باشد که در این صورت مودی می تواند ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ رای تقاضای ارجاع امر به کمیسیون تجدید نظر را بنماید. چنانچه طرفین به رای کمیسیون تجدید نظر نیز معترض باشند پرونده به دیوان عدالت اداری ارجاع می گردد.

اختلافات گمرکی در کجا و چگونه مورد رسیدگی قرار می گیرند

چگونه اختلافات گمرکی را حل و فصل کنیم؟

توصیه ما این است که اولا به طور حداکثری از رویداد و وقوع اختلافات گمرکی پیشگیری کنید. این کار می تواند از طریق همکاری با کارگزاران گمرکی توانمند صورت پذیرد. اگر این مهم به طور دقیق و مناسب عملی شود اختلافات تعدیل خواهند شد و در ثانی، به فرض وقوع اختلاف، کار در مجرای صحیح قانونی، با صرف کمترین وقت و هزینه رفع و رجوع خواهد شد.

اگر به دنبال نامی آشنا می گردید، توصیه ما همکاری با بازرگانی کمره ئی است. این مجموعه با مدیریت کارگزار گمرکی، بیش از یک دهه فعالیت و در اختیار داشتن کارشناسانی که تحصیل و تخصص آکادمیک را با حضور عملی در راهروهای گمرکات کشور گره زده اند، می توانند هرگونه اختلافات گمرکی را در فشرده ترین زمان و پایین ترین هزینه رفع و رجوع سازند.

بازرگانی کمره ئی چه ساختاری دارد؟

برای آن که دقیق تر بازرگانی کمره ئی را بشناسیم و بدانیم قرار است چگونه به اختلافات گمرکی ورود کنند نیاز است ذیل چند بند، ساختار عملکردی آن ها را تشریح سازیم.

  • کادر بازرگانی کمره ئی به طور تمام و کمال از افراد تحصیل کرده و متخصص در زمینه بازرگانی و امور گمرکی تشکیل شده است؛
  • این تخصص با بیش از یک دهه تجربه همراه شده و ترکیبی کارامد پدید آورده است؛
  • ویژگی مشترک و سازمانی کارشناسان بازرگانی کمره ئی توجه به تکریم ارباب رجوع، سرعت و دقت در عملکرد، امانت داری و تلاش مداوم برای افزایش عملکرد است؛
  • راس هرم این بازرگانی متشکل از مهرداد کمره ئی به عنوان کارگزار رسمی گمرکی و وکلای پایه یک دادگستری است. در نتیجه، می توان اطمینان داشت که تمامی فعالیت های دقیق، متقن و سریع، در مسیر قانونی ادامه می یابند.

پیش از انتهای بحث یک موضوع را در نظر داشته باشید و آن اینکه به استناد ماده 143 قانون امور گمرکی، اختلافات گمرکی می تواند تا حدود سه سال بعد از ترخیص کالا و به واسطه حسابرسی بعد از ترخیص کالا گریبان شما را بگیرد. یعنی حسابرسان ظرف مدت سه سال از تاریخ صدور سندی که به موجب آن کالا از گمرک ترخیص شده است اسناد را کنترل می کنند و اگر متوجه مساله ای شوند، کار شما ماه ها پس از ترخیص کالا به مشکل خواهد خورد. در نتیجه، بهتر این است که در همان ابتدا با یک تیم متخصص کار کرده و خیال خود را از جمیع جهات راحت سازید.

در آخر اینکه، در صورتی که برای شما، اختلافات گمرکی، حل اختلافات گمرکی و به طور کلی هرگونه خدمات معطوف به ترخیص کالا و واردات و صادرات مساله است، می توانید برای دریافت مشاوره و خدمات روی بازرگانی کمره ئی حساب کنید.