فرایند واردات

فرایند واردات چه مراحلی دارد؟

در این نوشته به فرایند واردات می پردازیم. تا به حال به این فکر کرده اید که کالای خارجی برای اینکه در دست من و شما قرار بگیرد چه مسیری را از کارخانه آن سوی مرزها تا بازارهای داخلی طی کرده است؟ در این نوشته، گام به گام روند مذکور را تشریح می سازیم. مانند همیشه، مطالعه این نوشته برای افراد فعال در حوزه تجارت، بازرگانی و البته مشتاقان افزایش اطلاعات حوزه گمرکی مفید به فایده خواهد بود. با ما همراه باشید.

فرایند واردات چه مراحلی دارد

مقدمه؛ منظور از فرایند واردات چیست

هر کشوری برای اینکه اجازه ورود و خروج کالا، تکنولوژی و سایر اقلام را به داخل و خارج مرزهای خود بدهد، قوانین مشخصی دارد. ایران، به دلیل شرایط خاص اقتصادی، کمی پیچیده تر عمل می کند و به همین خاطر، فرایند واردات جامع، ویژه و تودرتویی را پدید آورده است. در این فرایند، شما پیش از هر چیز، باید مطالعات بازار خود را در اختیار مراجع ذی صلاح قرار دهید و اعلام کنید قصد واردات چه کالایی را دارید. این روند از طریق پر کردن فرم هایی مخصوص انجام می گیرد.
پس از آن، با طی چندین مرحله دیگر، روند رسیدن کالا از مبدا به گمرک صورت می پذیرد و در نهایت، مجموعه اقدامات قانونی برای انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالا از راه می رسد.

تشریح گام به گام فرایند واردات

حال زمان آن فرا رسیده تا مباحث عمومی را کنار گذاشته و به طور تخصصی، فرایند واردات را تشریح نمائیم. به خاطر داشته باشید، روند واردات در کلی ترین طبقه بندی ممکن دو حالت دارد. یا شما خود کارت بازرگانی دارید و خبره کار محسوب می شوید (در این صورت تنها برای تسهیل امور به کارگزاران گمرکی مراجعه می کنید) و یا اینکه تاجری فعال هستید که قصد واردات محصولی را دارد اما تجربه، تخصص و کارت بازرگانی ندارد (در این شرایط به منظور اخذ مشاوره های  فنی و تخصصی و انجام عملیات اجرایی از لحظه دریافت کارت بازرگانی تا ورود کالا به کشور و ترخیص آن، تنها انتخاب ممکن مراجعه به کارگزاران گمرکی و مجموعه های بازرگانی است).

حال از اولین مرحله تا رسیدن کالا به داخل مرزها را گام به گام بیان می کنیم. اما به خاطر داشته باشید آن چه نگاشته می شود، روح و کلیت ماجراست. یعنی هر بند و چگونگی به ثمر نشستن آن، دنیایی از ریزه کاری ها را به دنبال خود می کشاند که مجال بیان آن ها در این مقاله وجود ندارد (اگر درباره هر بند کنجکاوی بیشتری داشتید، با ما کارشناسان ما تماس بگیرید).

فرایند واردات

  • گام اول واردات، شناسایی فروشندگان خارجی و ایجاد ارتباط است. هر محصولی که قصد وارد ساختنش را داشته باشید، از قطعه یک خودروی چینی گرفته تا دام زنده، از بلبرینگ خودرو تا ماشین آلات  صنعتی، پیش از خود محصول، باید فروشندگان یا تولید کنندگانش شناسایی شود؛
  • پس از شناسایی شرکت یا سازمان مقابل، نیاز است تا مشخصات کالا، خدمات یا تکنولوژی مورد نظر مورد بحث و بررسی قرار گیرد؛
  • از آن جا که خیلی نمی توان روی بحث های کلامی و حتی مکاتبات رسمی حساب باز کرد، بازرگانان با تجربه و متخصص (در صورت امکان و با توجه به نوع کالا) در فرایند واردات، دریافت نمونه را می گنجانند و بدون عملی ساختن این بخش، اقدام به سفارش نمی کنند؛
  • حالا زمان بررسی اقتصادی است. باید بین چند تولید کننده ارزیابی را انجام داد، سپس درباب محصول یا محصولاتی خاص، با توجه به مطالعات داخلی بازار نتیجه گیری کرد که از کدام فروشنده، کدام نوع کالا، چه تعداد و چگونه سفارش بهینه تری حاصل می شود؛
  • در این قسمت، کار به طور جدی تخصصی شده و تیمی با تجربه می طلبد. به واقع، باید پیش فاکتوری به نام پروفرما تهیه شود و تمام جزئیات قرارداد دو یا چند جانبه روی کاغذ بیاید؛
  • در این بین، اگر یک کارگزار گمرکی با تجربه پای کار باشد، تا نهایی شدن توافق و اخذ تخفیف و غیره، میزان و چگونگی تعرفه های گمرکی، قیمت تمام شده، شرایط انبار، حمل و نقل، بیمه، بازرسی و تمامی امور این چنینی را تخمین می زند و به اطلاع کارفرما می رساند؛
  • باید عنوان نمود، از این لحظه تا وارد شدن کالا به گمرک، چندین مرحله وجود دارد (شامل اخذ ثبت سفارش و در صورت لزوم اخذ مجوزات، شناسایی استانداردها، توافق بر سر نحوه پرداخت، اطلاع و استعلامات لازم در خصوص حمل و نقل و بیمه، بازرسی کالا در لحظه تولید و بارگیری در مبدا، دریافت اسناد لازم از تولید کننده و غیره) که عدم توجه به هر کدام از آن ها می تواند منجر به عدم ترخیص کالا از گمرک و حتی توقیف و پرونده سازی شود. به عنوان مثال، هستند افرادی که بی اطلاع از قوانین جدید، اقدام به واردات می کنند و پس از انبار شدن کالا در گمرک، تصمیم به اخذ مجوز و همکاری با کارگزار گمرکی دارند. شاید روزگاری این تکنیک جوابگو بوده، اما در حال حاضر اقدام خطرناکی است؛

گام آخر ترخیص کالا از گمرک است. اگر فرایند واردات صحیح طی شده باشد، همه چیز طبق پیش بینی ادامه می یابد. اما اگر جایی اشتباهی هرچند کوچک روی داده باشد، گذار وارد کننده به روند حل اختلافات گمرکی و مسائل مشابه خواهد افتاد.

فرایند واردات

جمع بندی؛ فرایند واردات چگونه است؟

فرایند واردات روندی است پیچیده، پر از ماده و تبصره یا اصطلاحا کاغذ بازی. در این حین، به دلیل دخالت وسیع نیروی انسانی و نیاز به اخذ مجوزهای گوناگون، اشراف بر عملیات اجرایی و روند اداری چیزی است که می توان با تکیه برآن دیوار بلند و نفوذناپذیر بروکراتیک را از میان برداشت.
مخلص کلام اینکه، اگر قصد واردات و تجارت را دارید باید به دقت روی روند واردات تمرکز داشته باشید و تیمی با تجربه و متخصص را به کار گیرید. از آن جا که بسیاری از صاحبان کالا، تجار و شرکت ها وقت و تخصص لازم را ندارند، معمولا فرایند واردات خود را به یک کارگزار گمرکی می سپارند.

اگر برای واردات خود به دنبال تیمی مجرب، با تجربه و امتحان پس داده هستید، می توانید روی بازرگانی کمره ئی حساب ویژه باز کنید. این تیم بیش از یک دهه تجربه اندوخته و با مدیریت مهرداد کمره ئی به عنوان کارگزار گمرکی، در همین مدت نام و آوازه قابل اعتنایی برای خود کسب کرده است. کافی است با ما تماس بگیرید، حوزه فعالیت خود را در میان بگذارید و نتیجه کار را مشاهده فرمایید. مشاوره، اجرا، انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالای خود را از ما بخواهید.