فرایند صادرات

چگونه تولید خود را صادر کنیم؟

صادرات نقشی اساسی در ایجاد ثروت کشورها دارد. افزایش صادرات به طور مستقیم یا غیر مستقیم منجر به افزایش تولید داخلی، رشد اقتصادی، کاهش نرخ بیکاری و دریافت ارز خارجی برای تامین هزینه های واردات می شود. توانایی یک کشور برای حضور قدرتمند در بازارهای جهانی، سبب ایجاد تراز بازرگانی مطلوب شده و وضعیت پرداخت های خارجی را تعدیل می کند. علاوه بر این، صادرات انعکاس دهنده قدرت اقتصادی و مزیت رقابتی یک کشور در برابر سایر کشورها است.

با توجه به نقشی که صادرات در تولید ثروت بازی می کند، توسعه صادرات شاخه ای از توسعه اقتصادی است که دولت ها چاره ای جز توجه به آن ندارند. بسیاری بر این باورند که دولت باید در تجارت خارجی مداخله کند، اما نه با هدف محدود ساختن واردات، بلکه به منظور ترویج صادرات.

تقریبا در هر کشور توسعه یافته و یا در حال توسعه، خط و مشی گذاران و تصمیم گیرندگان دولتی صادرات را به عنوان اولویتی اصلی، در برنامه های ملی خود قرار می دهند. با این مقدمه، زمان آن است که دقیق تر به چند و چون و فرآیند صادرات بپردازیم. با ما همراه باشید.

چگونه تولید خود را صادر کنیم

بررسی گام به گام فرآیند صادرات

صادرات فرآیندی است پیچیده و بعضا چالش برانگیز به همین خاطر شرکت های بازرگانی و بازرگانان برای موفقیت در این وادی ناچارند اطلاعات خود را به روز نگه داشته و علاوه بر قوانین داخلی، بازار خارجی را نیز زیر ذره بین خود قرار دهند. ما در این قسمت، ذیل چند بند فرآیند صادرات را خلاصه سازی کرده ایم:

  • گام تحقیقات بازار نام دارد. یک صادر کننده باید از طریق پژوهش، بازار هدف خود را بشناسد؛
  • حال، زمان تدوین و اجرای یک برنامه بازاریابی فرا می رسد؛
  • با صحیح پیش رفتن ماجرا، پس از بازاریابی موفق، نوبت عقد قراردادهای فروش و اخد مجوزهای صدور  فرا می رسد؛
  • حال باید در گام بعدی برای دریافت وجه، بیمه، بازرسی و حمل و نقل برنامه داشت؛
  • در نهایت، نوبت به ترخیص صادراتی می رسد؛

و از این جا به بعد صادرکننده است و ارائه خدمات پس از فروش به منظور جلب رضایت مشتری برای اخذ سفارشات پیش رو.

تحقیقات برای شناخت بازار هدف

در عصری زندگی می کنیم که حتی پیشرفته ترین تکنولوژی ها بازارهایی گسترده دارند. به همین خاطر می توان پیش بینی کرد که به دلیل وسعت بازار، تحقیقات بازار در بازارهای بین المللی، روندی طولانی و پرهزینه باشد. همین امر سبب می شود برخی شرکت ها توانایی بالایی برای شناسایی بازارهای هدف نداشته باشند. زیرا روی یک ناحیه دست می گذارند و اگر به هر دلیل نتیجه مقبول نباشد، توانایی تامین منابع مالی برای مطالعه و پژوهشی جدید را ندارند. به همین خاطر باید هوشمند بود و با احتیاط گام برداشت. بندهای زیر توصیه ما برای آغاز مطالعات میدانی در فرایند صادرات و یافتن بازارهای مناسب است.

  • بررسی شرایط محیط کلان کشورهای مورد نظر؛
  • بررسی شرایط بازار کشورهای مورد نظر؛
  • بررسی شرایط رقابت در بازار مورد نظر؛
  • تدوین و اجرای یک برنامه بازاریابی کارآمد؛

شاید مهم ترین عامل در صادرات موفق و ارتقای عملکرد صادراتی، طراحی و اجرای یک برنامه بازاریابی، متناسب با بازارهای صادراتی باشد. بازاریابی در بازارهای صادراتی بسیار پیچیده تر از بازاریابی داخلی است. شرایط بازارهای صادراتی از نظر فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و غیره متفاوت بوده و شرکت ها باید جنبه های گوناگونی را در نظر بگیرند.

به طور طبیعی در فرآیند واردات، خریدار تا اندازه زیادی با بازار آشنا است و معمولا سال ها در آن بازار تجربه تولید و تجارت دارد؛ اما در فرآیند صادرات، صادر کننده با تعداد زیادی بازار بالقوه مواجه است که نسبت به بازار داخلی شناخت محدودتری از آن ها دارد. باید توجه داشت که بازاریابی خود فرآیندی حساس و پیچیده است که در تمامی مراحل فرآیند صادرات باید به اصول آن توجه نمود.

تحقیقات برای شناخت بازار هدف

دریافت مجوزهای صدور

اخذ مجوزهای مربوط به صادرات، نکته ای است که بازرگانان به خوبی از اهمیت آن باخبرند. از آنجا که عموما کشورها در پی توسعه صادرات هستند، قوانین سخت گیرانه ای برای فرآیند صادرات کالا در نظر نمی گیرند و سعی می کنند نقش مشوق داشته باشند. با این حال صادرات برخی از کالاها مستلزم اخذ مجوزات مربوطه است، در کل صادر کننده باید در حوزه مربوط به کار خود از مجوزهای مورد نیاز اطلاع دقیقی داشته باشد.

قرار داد فروش

در قراردادهای تجاری معمولا پیش فاکتور حکم قرارداد را بازی می کند. اما توصیه متخصصان این است که برای کنترل ضوابط و استانداردهای حرفه ای، حتما تنظیم قراردادی مستحکم، متقن و قابل استناد را در برنامه داشته باشید.

دریافت وجه

در بازرگانی بین الملل، پس از توافق و عقد قرارداد، طرفین باید اطلاعات، کالا، اسناد محموله و مبلغ قابل پرداخت را مبادله کنند. این که شیوه مبادله به چه شکل باشد و ابتدا وجه دریافت شود یا کالا ارسال گردد، بسته به توافق طرفین است. به طور کلی می توان از روش های زیر برای انتقال وجه استفاده نمود:

  • پرداخت بر اساس حساب باز (نسیه)؛
  • پرداخت بر اساس پیش پرداخت؛
  • پرداخت بر اساس برات؛
  • پرداخت با اعتبارات اسنادی؛
  • پرداخت در چارچوب تعهد پرداخت بانکی؛

بیمه

انستیتوی بیمه گران لندن یک چارچوب استاندارد برای بیمه حمل و نقل ارائه کرده که به طور گسترده ای در جهان مورد پذیرش قرار گرفته است. این بیمه سه حالت یا کلوز را در اختیار بازرگان قرار می دهد (برای اطلاع دقیق از شرایط هر یک با ما تماس بگیرید).

  • کلوز A
  • کلوز B
  • کلوز C

بازرسی

معمولا خریدار نمی تواند در زمان تولید، بسته بندی و ارسال کالا در محل تولید کننده حضور یابد تا از صحت عملکرد او و انطباق کالای ارسالی مطلع شود. به همین خاطر شرکت های واسطه ای وجود دارند که از طرف کارفرما مامور شده و در آن جا کار را زیر ذره بین قرار می دهند. این کار به پنج طریق عملی می شود:

  • بازرسی اصالت فروشنده
  • بازرسی حین تولید
  • بازرسی قبل از حمل
  • بازرسی قیمت
  • بازرسی استاندارد اجباری

حمل

با پایان بازرسی نوبت به انتقال محموله می رسد و کالا در اختیار حمل کننده قرار می گیرد. انتخاب حمل کننده، با توجه به قاعده اینکوترمز می تواند بر عهده خریدار یا فروشنده باشد. اختیار انتخاب شرکت حمل و چند و چون حمل کالا، یک مزیت محسوب می شود.

حمل و نقل بین المللی می تواند به روشهای زیر انجام شود:

  • دریایی
  • جاده ای
  • ریلی
  • هوایی
  • مرکب (چند وجهی)

معمولا طرفین با توجه به نوع کالا، مبدا و مقصد، حجم و وزن کالا، هزینه، سرعت حمل، ریسک و غیره، اقدام به تعیین روش حمل می کنند.

ترخیص

در بازرگانی بین الملل باید کالا را حداقل از گمرک کشورهای مبدا و مقصد عبور داد. به طور طبیعی قوانین کشور مقصد در خصوص خروج کالا از گمرک می تواند متفاوت باشد. انجام امور مربوط به گمرک مبدا و مقصد با توجه به قاعده اینکوترمز انتخاب شده، بر عهده فروشنده یا خریدار است. در خصوص ترخیص صادراتی از گمرک کشورمان نیز به طور طبیعی قوانین کشور جاری است.

خدمات پس از فروش

در خصوص رفتار پس از فروش در فرآیند صادرات، صادر کننده باید ارتباط خود را با خریدار حفظ کرده و برای کسب رضایت او اقدام به ارائه خدمات پس از فروش نماید. این وضعیت خصوصاً در مواردی که صادر کننده قصد حضور پایدار و بلند مدت در بازار را دارد، اهمیت بیشتری خواهد داشت. در برخی از موارد ارائه خدمات پس از فروش برای ورود به بازار ضروری است، چرا که دولت میزبان صادرات را منوط به ارائه خدمات پس از فروش می کند. در این شرایط خدمات پس از فروش می تواند امری حیاتی باشد.

جمع بندی نهایی

ما در این نوشته به طور کلی تمامی فرآیند صادرات را در مورد بحث و بررسی قرار دادیم. اما اگر برای ارتقای عملکرد صادرات خود به دنبال یک کارگزار گمرکی و بازرگانی کارکشته می گردید می توانید روی ما حساب کنید. بازرگانی کمره ئی با تجربه در صادرات محصولات کشاورزی، ابزار آلات صنعتی و … ارائه دهنده مشاوره در خصوص ظرفیت سنجی فرصت های صادراتی، یافتن بازار هدف و همچنین آماده انجام امور مرتبط قبل از اظهار کالا به گمرک، تشریفات گمرکی و ترخیص هر نوع کالای صادراتی شما عزیزان می باشد.