صادرات محصولات کشاورزی

صادرات محصولات کشاورزی از زعفران تا خشکبار

هرچند که به طور دقیق نمی توان گفت اما، به نظر می رسد صادرات محصولات کشاورزی، مهم ترین قسمت صادرات غیرنفتی این مرز و بوم را به خود اختصاص داده است. این امر حاصل اتفاقی ناگهانی نیست و ریشه چندین ساله دارد. ایرانیان برای ده هزار سال در این ناحیه جغرافیایی به کشت و زرع مشغول بوده اند و سال از پی سال، تکنیک های جدیدی را برای تولید و ارائه محصول به کار گرفته اند.
امروز نیز، با توجه به شرایط ویژه منطقه ای و جهانی، این فرصت فراهم است تا بتوانند تولیدات خود را به گوشه و کنار کره خاکی بفرستند. در صورتی که نسبت به صادرات محصولات کشاورزی کنجکاوی دارید، این حوزه محل فعالیت شما است و یا اینکه قصد کرده اید بخت خود را در عرصه صادرات  بیازمایید، سطرهای پیش رو می تواند اطلاعات قابل اتکایی در اختیار شما قرار دهد، با ما همراه باشید.

صادرات محصولات کشاورزی از زعفران تا خشکبار

مقدمه؛ آشنایی با تاریخچه صادرات محصولات کشاورزی

ایرانیان از دیرباز به جای جستجوی چراگاه و تولیدات صنعتی، نسبت به تولید محصولات کشاورزی کنجکاوی نشان می داده‌اند و به بیانی، علاقه به دهقانی داشته اند. ما از دوره هخامنشیان به این سو، در کسوت تولید کننده عمده انگور، خرما و انجیر، شناخته شده ایم. این امر ادامه و گسترش می یابد تا به ساسانیان، آخرین سلسله ایرانی می رسیم، در آن روزگار، از پرتقال گرفته تا هلو و گلابی، در ایران پرورش می یابد و حتی، گل های تزیینی و گیاهان دارویی نظیر زعفران، جای خود را در بین تولیدات کشاورزی باز می کنند.

در نتیجه، می توان نتیجه گرفت که در همین دوران، سنگ بنای صادرات محصولات کشاورزی گذاشته می شود.
اگر بخواهیم تمام برگ های دور و دراز کتاب تاریخ ایران را ورق بزنیم و از بنی امیه و بنی عباس به طاهریان و مغولان و صفویان و قاجار برسیم، زمان این مقاله مجال نمی دهد. در نتیجه، کوتاه، شرایط کشاورزی عصری که در آن قرار داریم را بیان می کنیم.

صادرات محصولات کشاورزی در عصر حاضر

همانند روزهای تاریخی، ایران هنوز هم تولید و صادرکننده محصولات کشاورزی است. طبق آمارهای منتشر شده در سال 2007، محصولات زیر در جهان، با برند ایرانی شناخته می شوند:

  • صادرات خیار؛
  • صادرات بادام؛
  • صادرات سیب؛
  • صادرات گیلاس؛
  • صادرات انجیر؛
  • صادرات پسته؛
  • صادرات طالبی؛
  • صادرات گردو؛
  • صادرات زعفران؛
  • صادرات زردآلو؛
  • صادرات خرما؛
  • صادرات نخود؛
  • صادرات هندوانه.

در نتیجه، اگر تولید کننده یکی از محصولات ذکر شده در بالا هستید، به راحتی می توانید شانس خود را در عرصه صادرات امتحان کنید، همچنین برای محصولات دیگر نیز در کشورهای همسایه، عربی، اروپای شرقی و غربی بازار صادراتی مناسبی مهیا است. اما یک نکته دیگر باقی می ماند و آن، تشخیص و شناخت بازارهای هدف است. به طور کلی، شما می توانید از سراسر دنیا خریدار پیدا کنید، ناگفته پیداست، که حضور در برخی بازارها راحت تر از سایرین است.

در واقع، صادرات محصولات کشاورزی ایران از کشورهای همسایه آغاز می شود و سپس به حاشیه خلیج فارس می رسد. در محصولاتی خاص نظیر زعفران، پای مشتری های اروپایی و گاها امریکایی هم به ماجرا باز می شود. برای شناخت بهتر بازار صادراتی، باید منطقه خود را بشناسیم. به عنوان مثال، تا سال گذشته، عراق جنگ زده، یک چهارم مواد غذایی خود را از ایران تامین کرده است.
این یعنی، هر صادرکننده ای که بتواند ارتباطی با آن ها بگیرد، شانس بالایی برای همکاری دارد (هرچند که تحریم های پیش رو بر چگونگی ادامه این روند سایه افکنده است). پس از آن به بازار تازه به وجود آمده قطر می رسیم. زمانی که رابطه این کشور با عربستان و امارات تیره شد، ایران عملا تنها کشوری بود که می توانست قفسه فروشگاه های این کشور را با محصولات کشاورزی و غذایی پر کند. در نتیجه، تولید کننده های هوشمند توانستند سهم خود را از بازار این کشور عربی بگیرند.

صادرات محصولات کشاورزی از زعفران تا خشکبار

چگونه صادرات محصولات کشاورزی را آغاز کنم؟

به خصوص اگر پیشینه قابل اتکایی در این حوزه ندارید، بهترین راهکار این است که کار را با دریافت مشاوره آغاز کنید. یک کارگزار گمرکی و بازرگانی که توانایی مشاوره را دارد، ابتدا محصول شما را ارزیابی کرده و بر اساس ظرفیت می سنجد که آیا شانسی در بازارهای منطقه و جهان دارید یا خیر. پاسخ هرچه که باشد، این مجموعه می تواند راهکارهایی در اختیار شما قرار دهد که با اتکا به آن ها، مسیر روشن تری را بپیمایید. گام بعدی، تشخیص بازار هدف خواهد بود و از آن جا، بازاریابی فرا می رسد. دو گام آخر هم، ایجاد ارتباط و مذاکره و در آخر، حل و فصل کردن موانع قانونی است.

در نتیجه، اگر دوست دارید وارد وادی صادرات محصولات کشاورزی شوید، ابتدا یک کارگزار گمرکی و بازرگانی با سابقه را بیابید. ما در همین سایت، ذیل مقالاتی، چند و چون انتخاب و شناسایی مشاوران بازرگانی قابل اعتماد را ارائه کردیم و خود نیز، آماده همکاری با شما هستیم.

گام بعدی، بازنگری در شیوه تولید و به کار بستن توصیه های مجموعه های بازرگانی است. به عنوان مثال شاید شما از نظر کیفی، بهترین گیلاس منطقه را در اختیار داشته باشید اما با چند گام اشتباه، قیمت تمام شده بالاتری نسبت به سایرین در اختیار بگیرید. باری؛ مخلص کلام این است که هر چه قدر هم موفق باشید، همیشه جا برای پیشرفت و بهتر بودن هست.

جمع بندی صادرات محصولات کشاورزی

ما در این نوشته شمایی کلی از صادرات محصولات کشاورزی ترسیم کردیم. در ابتدا تاریخچه ای از چند و چون تولید این محصولات در خاک ایران نگاشتیم و سپس، آن محصولاتی که با نام ایران در عرصه بین المللی معروف و مشهور است را ارائه دادیم. در گام آخر، نگاهی به منطقه داشتیم و عراق و قطر را به عنوان بازارهایی بالفعل معرفی کردیم.

حال بار دیگر، بر اهمیت بهره گیری از مشاوره گمرکی و بازرگانی تاکید می کنیم و خود را در معرض انتخاب شما قرار می دهیم. بازرگانی کمره ئی با تجربه در صادرات محصولات کشاورزی، ابزار آلات صنعتی و بسیاری دیگر از اقلام تولید داخل، ارائه دهنده مشاوره در خصوص ظرفیت سنجی فرصت های صادراتی، یافتن بازار هدف و همچنین آماده انجام امور مرتبط قبل از اظهار کالا به گمرک، تشریفات گمرکی و ترخیص هر نوع کالای صادراتی شما عزیزان می باشد. در پایان این مجموعه آماده است تا تجربه و تخصص خود را در اختیار شما قرار دهد.